Η θερμοπηξία – Ραδιοσυχνότητες :  Θερμική – μή επεμβατική θεραπεία – χειρουργική θεραπεία – γίνεται το ιατρείο μας;;; . Είναι η νεότερη μέθοδος της τελευταίας 10ετίας και χρησιμοποιεί υψίσυχνο ρεύμα – ραδιοκύμματα για να προκαλέσει ίνωση στις φλέβες (αποτελεσματική κυρίως στις μικρές ευρυαγγείες) μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας ( στηλεού με ακίδα ) .  εφαρμόζεται στο τοίχωμα της φλέβας ένα κύμα υψηλής συχνότητας (4MHz), το οποίο προκαλεί θερμική βλάβη με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη καταστροφή και συρρίκνωση της φλέβας (θερμοπηξία) χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί. Έχει πόνο στην εφαρμογή ή ανώδυνη;;; Τα κύματα αυτά μπορούν με μεγάλη ακρίβεια να αποδίδουν στη φλέβα παλμικά θερμική ενέργεια, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την προστασία των γύρω ιστών και τη συρρίκνωση της φλέβας. Η εφαρμογή της είναι ταχύτατη, Απαιτούνται μόλις 15-20 λεπτά για να καλυφθούν ταχύτατα φλέβες συνολικά μεγαλύτερες του ενός μέτρου. Αφήνει ερεθισμένο το δέρμα μετά την εφαρμογή για αρκετό χρόνο. Έχει το ισχυρό πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει μόνιμα σημάδια και ότι χρησιμοποιείται ακόμα και το καλοκαίρι. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο του σώματος, ακόμη και στο πρόσωπο. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της ή σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία πετυχαίνοντας με άριστα αποτελέσματα σε ευρυαγγείες εξαιρετικά μικρής διαμέτρου. Δεν έχει περιορισμούς για αλλεργίες ή έκθεση στον ήλιο, μεγαλύτερο το κόστος. Ο ασθενής δεν πονά κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, δεν χρειάζεται να μείνει σε νοσοκομείο, φεύγει άμεσα περπατώντας. Δυστυχώς στη χώρα μας μέχρι στιγμής, τα ειδικά υλικά που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτών των μεθόδων δεν καλύπτονται από τα Δημόσια Ταμεία, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμόζονται μόνο σε Ιδιωτικές Κλινικές και να μην εκπαιδεύονται οι γιατροί μας στις μεθόδους αυτές.

Αντενδείξεις:

Επίσης είναι αναγκαία η διεγχειρητική υπερηχογραφική παρακολούθηση και καθοδήγηση καθώς και η γνώση – τήρηση των περιορισμών της μεθόδου. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες επιπλοκές από τη λανθασμένη εφαρμογή αυτών των μεθόδων, όπως έγκαυμα στο δέρμα, κάκωση νεύρων, φλεβική θρόμβωση, εκχυμώσεις- αιματώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες αυτές οι μέθοδοι πρέπει να εφαρμόζονται από εξιδεικευμένο στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό

Διάρκεια:

Κάθε συνεδρία διαρκεί 15-20 λεπτά και είναι δυνατόν να θεραπευθούν 30-50 εκ. ευρυαγγειών. Μετά τη θεραπεία δεν απαιτούνται επίδεσμοι ή κάλτσες, όπως στη σκληροθεραπεία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στη δραστηριότητα του.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, αν και στα σημεία της θεραπείας υπάρχει αρχικά ερυθρότητα, για 24-48 ώρες και στη συνέχεια μικρά σημάδια σαν “γρατσούνισμα γάτας”, τα οποία υποχωρούν σταδιακά σε 2-4 εβδομάδες.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε  σημεία του σώματος όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί σκληροθεραπεία πχ πρόσωπο και στήθος, ενώ, σε αντίθεση με το laser, είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις εποχές του χρόνου .

Εικόνες Θεραπείας – Πρίν και Μετά: