• 1. Η σκληροθεραπεία :  Συντηρητική θεραπεία- μή επεμβατική θεραπεία – γίνεται το ιατρείο μας;;; . Η σκληροθεραπεία ή συχνά μικροσκληροθεραπεία (microsclerotherapy) αποτελεί μία ανώδυνη – έως ελάχιστου πόνου θεραπεία Η μέθοδος δεν απαιτεί αναισθησία ιδιαίτερα καλά ανεκτή από τον ασθενή είναι Δοκιμασμένη μέθοδος και εφαρμοσμένη εδώ και πολλά χρόνια και η πιο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ευρυαγγείες και δικτυωτές φλέβες. Με τη μέθοδο αυτή καταργούνται οι ενδοδερμικές και υποδόριες φλέβες που πάσχουν. με την μέθοδο της διαδερμικής διαφανισκόπισης (transillumination) φωτίζεται ομοιόμορφα η περιοχή κάτω από το δέρμα και Με την βοήθεια πολύ λεπτής σύριγγας εγχύεται ειδικό φάρμακο (το σκληρυντικό) που προκαλεί ίνωση στην φλέβα και με αυτό τον τρόπο ο αυλός της φλέβας κλείνει μιας και το φάρμακο καλύπτει τον αυλό της επιδρώντας στον εσωτερικό χιτώνα ( γίνονται σκληρές χορδές). . αφήνει σημάδια (μελανιές) για πολλές ημέρες (10-15 μέρες). Ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η αλλεργική αντίδραση, ημικρανία ,  μελάγχρωση του δέρματος . Δεν γίνεται καλοκαίρι, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μετέπειτα. Το φάρμακο έχει την υγρή του μορφή ή χορηγείται ενδοφλεβίως με την μορφή αφρού (foam sclerotherapy). Με την σκληροθεραπεία με αφρό επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα με πιο ενισχυμένη δράση χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το φάρμακο σε μικρότερο όγκο και συγκέντρωση. Σημειώνεται ότι θα χρειαστεί να μεσολαβούν δύο έως τρεις εβδομάδες μεταξύ των συνεδριών. Προτείνεται, για ένα καλύτερο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μετά την κάθε συνεδρία σκληροθεραπείας, η χρήση ελαστικών καλτσών  διαβαθμισμένης συμπίεσης για έως δέκα ημέρες. Εχει το χαμηλότερο κόστος Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες κανονικά μετά από κάθε συνεδρία.
Διάρκεια:

Η επίδραση των σημερινών φαρμάκων στο εσωτερικό της φλέβας είναι άμεση και αποτελεί το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της σκληρυντικής αντίδρασης. Μπορεί να παρατηρήσουμε την ευρυαγγεία να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που μπορεί να κρατήσει μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Το ορατό της όμως αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό μετά από 4 ως 6 εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει νόημα να επαναληφθεί μια συνεδρία στην ίδια περιοχή, νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα. Το μέγεθος, το πλήθος αλλά και η ανταπόκριση στη θεραπεία των ευρυαγγειών και των φλεβεκτασιών του κάθε ασθενή θα καθορίσουν και τον αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αντενδείξεις κι επιπλοκές της σκληροθεραπείας:

Απόλυτη αντένδειξη για σκληροθεραπεία είναι ασθενείς με γνωστή αλλεργία στο σκεύασμα, ασθενείς με σοβαρή ή/και οξεία συστηματική νόσο, ασθενείς με αποστροφή (φοβία) για τις βελόνες. Οι επιπλοκές της σκληροθεραπείας των ευρυαγγειών με σύγχρονα σκεύασματα είναι ήπιες και συνήθως παρoδικές. Από τις πιο συχνές είναι η μελάχρωση του δέρματος (η εμφάνιση καφέ γραμμής πάνω από την πορεία της φλέβας που υποβλήθηκε σε θεραπεία), η εμφάνιση πολλών μικροσκοπικών κόκκινων αγγείων στην υπό θεραπεία περιοχή, ενώ πιο σοβαρές επιπλοκές όπως θρόμβωση, νευρολογικές διαταραχές, αλλεργία, θεωρούνται από πολύ ως εξαιρετικά σπάνιες.

Η σωστή εκπαίδευση, η γνώση των αρχών και των περιορισμών της σκληροθεραπείας και η υψηλή κατάρτιση, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών και να αποτελέσουν την προϋπόθεση επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος.

Εικόνες Θεραπείας – Πρίν και Μετά: