Φλεβικά έλκη

Τα φλεβικά έλκη (έλκη φλεβικής στάσης ή άτονα φλεβικά έλκη) προκαλούνται από την παλινδρόμηση αίματος στις φλέβες (φλεβική ανεπάρκεια). Με την κίνηση των μυών της γάμπας γίνεται άντληση αίματος από τα πόδια προς την καρδιά και σειρά βαλβίδων εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα πίσω. Βλάβη των βαλβίδων αναστρέφει τη ροή του αίματος προς τα πίσω, προκαλεί συσσώρευση του αίματος στις επιφανειακές φλέβες και την αύξηση της ασκούμενης πίεσης του μεσοκυττάριου υγρού, προκαλώντας την επιμήκυνση και διάταση των φλεβών και τη διαρροή υγρού από αυτές σε επίπεδο φλεβικών τριχοειδών (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια).

 Η φλεβική αυτή στάση προκαλεί διαταραχές της μικροαγγειακής κυκλοφορίας του δέρματος, οίδημα στα πόδια και πάχυνση και βλάβη του δέρματος. Η βλάβη αυτή προκύπτει επειδή οι ιστοί γύρω από τις παθολογικές φλέβες στερούνται την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, ενώ συστατικά του αίματος όπως π.χ. τα λευκά αιμοσφαίρια που ασκούν προστατευτική δράση κατά των μικροβίων, δε δρουν αποτελεσματικά και η συσσώρευση τοξικών ουσιών υποδόρια προκαλεί την εμφάνιση πληγών, που λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης του δέρματος δεν επουλώνονται σωστά ή μπορεί και να μεγαλώνουν (χρόνιο ή άτονο έλκος).

Τα φλεβικά έλκη δημιουργούνται στο τελευταίο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας. Επουλώνονται αργά, συνήθως υποτροπιάζουν και είναι επιρρεπή σε επιμολύνσεις Εμφανίζονται κυρίως στη περιοχή των κάτω άκρων (κνήμης και σφυρών). Στο στάδιο αυτό υπάρχει οίδημα,πόνος, φλεγμονή, το δέρμα είναι ξηρό, με σκούρο χρώμα και μπορεί να παρουσιαστεί κνησμός.

 Τα έλκη των κάτω μελών παρατηρούνται συχνότερα στους ηλικιωμένους και είναι υπεύθυνα ακόμα και για αναπηρία ενώ αν μείνουν χωρίς φροντίδα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του μέλους

Συμπτώματα

•Οίδημα, δύσοσμα υγρά, πόνος, φλεγμονή.

•Υπέρχρωση του δέρματος (καφέ- ιώδης χρωματισμός), ξηρότητα, κνησμός

•Ρηχή, κόκκινη πληγή με ακανόνιστο σχήμα που μπορεί να καλύπτεται από κίτρινο ινώδη ιστό.

Διάγνωση της αιτίας του έλκους

Με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια υπερηχογραφήματος triplex αγγείων για τους ασθενείς με φλεβικά ή αρτηριακά έλκη. Για τα αρτηριακά έλκη ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. αξονική αγγειογραφία, ψηφιακή αγγειογραφία).

Τρόποι Θεραπείας

Η ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος, συμβάλει στην ευκολότερη θεραπεία του. Η θεραπεία του φλεβικού έλκους έχει σκοπό τη μείωση της υψηλής πίεσης στις φλέβες των ποδιών και την εξάλειψη του έλκους. Τα φλεβικά έλκη αντιμετωπίζονται με τη συμπίεση των κάτω άκρων, την ανύψωση των ποδιών το βράδυ, τη μείωση του σωματικού βάρους για τον περιορισμό συμπτωμάτων λόγω των φλεβικών ανωμαλιών, ενώ μία διαβαθμισμένη πιεστική περίδεση αποτελεί βασική θεραπευτική μέθοδο των φλεβικών ελκών. Για τη φροντίδα των πληγών μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή για τη θεραπεία των ελκών, κυρίως όταν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης στο περιβάλλον δέρμα και ιστούς.